Alkohol och droger

Får du köra påverkad? 

NEJ! Du får inte köra bil om du är påverkad av alkohol eller droger. Gränsen för alkohol går vid 0,2 du kan dömas för lägre halt om det har påverkat din körning. 

När kan jag köra igen?

Hur länge din körning blir påverkad av din körning är svårt att mäta ofta så kan man vara trött i flera dagar efter och det kommer påverka din körning. Du kan inte göra något åt din alkohol förbränning till exempel en promenad eller dusch kommer inte hjälpa utan det är nått du måste vänta ut. Så låt bli bilen dagen efter dels för att alkoholen ska gå ur kroppen men även för att du kommer vara tröttare än vanligt och det kommer påverka din körning. 

Straff

Rattfylleri Promilehalt över 0,2 eller över och straffet är att ni får en spärrtid på 1år alltså att ni inte får ta körkort under denna tid, och böter éller fängelse upp till 6 månader.
Grovrattfylleri Promilehalt över 1,0 eller över men kan även bli dömd för det om du kör med en blodhalt under det och det är om du kör någon särskilt ansvarig transport till exempel skolbuss eller farlig gods. Straffet är en spärrtid på 2år och fängelse upp till 2 år.

Villkor alkolås Om du blir dömd för rattfylleri eller grov rattfylleri kan du få en personlig alkholhmätare i bilen så att du får fortsätta köra under spärrtiden detta måste du ansöka om och det tar inte bort böter eller fänglse tid.