Reaktion

Rekation

Reaktion är ju något som är jätte viktigt i trafiken för det handlar ju om hur snabbt du kan reagera, och om du kan reagera snabbt så hinner du ju att undvika olyckor men det göt också att du får mer tid på dig att tänka och ta bättre beslut

Reaktionstiden brukar var någonstans mellan 1-1,5 sekund men det kan variera väldigt mycket från person till person och från dag till dag. Vissa dagar har du sovit bättre då kommer du reagera snabbare än dag innan om du sov dåligt natten innan den dagen. En erfaren förare reagerar också snabbare än en ny förare i regler på grund av att den har mer rutiner inbyggt och därav kan lägga fokus på det som är viktigt.

Reaktionsträcka är hur långt du hinner rulla innan du reagerar och det beror till största del på hur fort du kör ett exempel på detta är om du kör i 50km/h kan du räkna ut hur långt du rullar igenom att gångrar hastigheten du har med 0,28 och det blir 14m och det betyder att du kommer rullar 14m innan du hinner reagera om du kör i 50 km/h. Sen kan du förenklar denna formel igenom att ta bort 0 i hastigheten du kör och gångrar den med 3 då ser det ut så här om du gör i 50km/h 5×3=15m och då får man inte ut exakt samma svar men nära nog eftersom reaktionstiden ändå varierar.