Grupptryck

Positivt eller negativt

Är grupptryck negativt eller positivt? Det beror på hur gruppen ställer sig mot dig. om dem försöker få dig att göra saker du inte vill till exempel om dem får dig att göra snabbare aggressiva eller kanske så att du tar risker så om du inte vill då blir det ett negativt grupptryck. Om dem säger till dig när du tar onödiga risker eller att du kör för fort och borde ta ner farten då är det positivt grupptryck. 

Vilka är gruppen?

Det kan vara vemsomhelst, det kan vara din familj, kolegor, kompisar det behöver inte vara massa ungdomar i en bil som man lätt tänker sig. Det kan lika gärna vara dina barn som vill hinna i tid till sin träning eller komma till sin kompis som får dig att köra snabbare för att du vill gör det bästa för dem.

 

Hur står man emot?

Det är jätte svårt att stå emot en grupp, men det är viktigt att du vet som förare att det är du som har ansvaret skulle det hända något så är det du som blir skyldig inte gruppen. Det bästa sättet är att försöka bygga upp sin självkänsla så att man klarar av att säga nej och känner du att du inte kommer klara det kan man undvika sådan situation tacka nej till att köra om du vet att det kommer vara med en grupp i bilen där du kan ha svårt att säga ifrån.